Pieczonego kurczaka lubi prawie każdy. My też często jadamy takie danie. Ostatnio mam ochotę na proste połączenia smaków. Możliwe, że to dlatego, że zupełnie nie mam czasu na przygotowanie bardziej skomplikowanych dań 😉 W każdym razie każdemu polecam pieczonego kurczaka, nawet bez dodatków, tylko posolonego. Musi jednak być spełniony jeden podstawowy warunek: dobra jakość mięsa. Ja kupuję na targu, zawsze od tej samej pani. Jeśli kurczak biegał sobie wcześniej po podwórku, a jego mięso jest smaczne, to nie potrzeba ton przypraw, aby był zjadliwy 😉 Dlatego proponuję Wam na weekend kurczaka z jednym dodatkiem. My wypróbowaliśmy natkę pietruszki oraz pomidory suszone. Oba połączenia świetne, a wybór zależy od tego na jakie klimaty akurat mamy ochotę: włoskie czy polskie.

Polecamy winoPolecamy wino: Do kurczaka pasuje Rioja, chardonnay oraz malbec. My piliśmy wino Etchart Privado (kupaż szczepów malbec i cabernet sauvignon).

Pieczony kurczak z pomidorami suszonymi

Pieczony kurczak z pomidorami suszonymi lub natką pietruszki

  • młody kurczak
  • sól
  • 100 g pomidorów suszonych lub pęczek natki pietruszki (mogą być same łodygi)
  • 50 ml oliwy z oliwek

Kurczaka umyj, osusz, posól ze wszystkich stron dokładnie. Do środka włóż pomidory lub natkę. Do naczynia żaroodpornego wlej 100 ml wody i oliwę. Na tym połóż kurczaka. Piecz w 180ºC przez 80 minut. Co jakiś czas polewaj sosem, który wytworzył się na dnie naczynia.

Pieczony kurczak z natką pietruszki

Tagi: , , , , , , ,