Proste wykonanie i ładny efekt! Lubię smak grillowanego kurczaka. Tutaj jest on wzbogacony smakiem szynki parmeńskiej, suszonych pomidorów i bazylii. Całość jest bardzo smakowita i pięknie się prezentuje.

Przepis znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Szaszłyki z roladek drobiowych

Grillowane szaszłyki z roladek kurczaka, z szynką parmeńską

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól morska drobnoziarnista
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • pęczek bazylii
  • 1 mały słoiczek tapenady pomidorowej (z suszonych pomidorów) lub 4 kawałki suszonych pomidorów zmiksowane z częścią zalewy olejowej ze słoiczka – powinniśmy otrzymać około 3 łyżki gęstego smarowidła
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Piersi kurczaka umyj, osusz i oczyść z włókien i kostek. Jeszcze raz opłucz, osusz i oprósz solą morską. Piersi rozłóż na desce i przykryj przeźroczystą folią, roztłucz na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości. Zdejmij folię i posmaruj mięso tapenadą, następnie połóż plasterki szynki parmeńskiej (po dwa na jednej piersi), ułóż listki bazylii. Filety zwiń w roladki, przytnij i odłóż nierówne końce, resztę pokrój w poprzek na około 2 cm kawałki. Nadziej je na szpikulce.
Za pomocą pędzelka posmaruj szaszłyki oliwą z oliwek. Grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony. Szaszłyki można też grillować na grillu lub w piekarniku (12-15 minut w 190ºC). Podawaj z sałatą.

Tagi: , , , , ,