Bardzo fajne, sycące danie jednogarnkowe.

Grecki gulasz jagnięcy z makaronem (Nigelli)

  • łopatka jagnięca (2 kg na 6-8 osób)
  • łodyga selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2-3 marchewki
  • kilka liści laurowych
  • 0,5-1 łyżeczki oregano
  • pomidory z 2 puszek
  • butelka białego wina
  • makaron kolanka
  • ser feta
  • świeże oregano

Mięso pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie. Seler, czosnek i cebulę zmiksować lub zetrzeć i zeszklić na oliwie z mięsa. Wyjąć połowę warzyw, a resztę rozsmarować równomiernie na dnie. Na to wyłożyć podsmażone mięso. Potem drugą połowę warzyw. Na wierzchu położyć marchewkę pokrojoną na duże kawałki, liście laurowe, oregano, pomidory. Wszystko zalać winem i wodą i chwilę pogotować. Nie mieszać, mają pozostać ułożone warstwy. Przykryć, zmniejszyć gaz i zostawić na kilka godzin (lub wstawić do mało nagrzanego piekarnika na 2 godziny). Wyłowić marchewki (nie wyrzucać), zwiększyć gaz, wrzucić makaron. Marchewki polać oliwą z oliwek i posolić – pyszne, można zjeść natychmiast lub podać do gulaszu. Kiedy makaron będzie ugotowany, nałożyć gulasz na talerze i posypać posiekanym serem feta i świeżym oregano.

Uwagi: Nie miałam łopatki jagnięcej i zrobiłam chyba z wołowiny. Oprócz mnie próbowali tego gulaszu Janek i nasz kolega – wszystkim smakowało. Moje Cypiski-niejadki nie chciały spróbować 🙁

Tagi: , , , ,