Zapraszam do obejrzenia mojej radosnej wielkanocnej twórczości 🙂 Robiłam już kiedyś waflowe skorupki z wytrawnym farszem. Teraz w ramach eksperymentu upiekłam skorupki Vafini ze słodkim ciastem ucieranym. Jestem bardzo zadowolona z tego doświadczenia. Wafelki spisały się na medal. A smak całości zbliżony do Rafaello, bo mocno kokosowy i waniliowy 🙂

Z kostką do pieczenia Kasia ciasteczka bardzo dobrze się upiekły. Przy okazji przypominam Wam o trwającym na moim blogu konkursie z Kasią, w którym można wygrać akcesoria przydatne do wypieków :) A po więcej przepisów na ciasta zapraszam na stronę MojeCiasto.pl.

Waflowe jajka Rafaello

Waflowe jajka Rafaello

  • waflowe foremki Vafini – około 10 sztuk
  • 30 g kostki do pieczenia Kasia + trochę do wysmarowania foremek
  • 55 g cukru
  • 65 ml mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • białko
  • sól
  • 75 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady (45 g do ciasta, reszta na polewę)
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • płatki kokosowe

Miękką Kasię zmiksuj z cukrem. Wymieszaj mleko, ekstrakt wanilii, białko, szczyptę soli i dodaj do zmiksowanej Kasi. Zmiksuj, dodaj mąkę i proszek do pieczenia i znów zmiksuj. Dodaj rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i zmiksuj znowu, krótko. Skorupki Vafini delikatni posmaruj Kasią, wyłóż płatkami kokosowymi (aby skorupki nie przesiąkły od rzadkiego ciasta), wlej masę prawie po brzegi. Piecz w 180ºC przez 20-30 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wafelki wypełnione ciastem ostudź na kratce i polej pozostałą czekoladą, rozpuszczoną ze śmietanką. Na wierzchu układaj po kilka płatków kokosowych.

Waflowe jajka Rafaello

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , ,