Oto kolejny przepis dla osób z alergią „na wszystko” 😉 Rogaliki upiekłam z okazji odwiedzin naszego Alergika (Dextera). Niestety za bardzo się nimi nie nacieszył, ponieważ dzieciom również posmakowały. W ten sposób dowiedziałam się, że moje dziewczynki jednak lubią marchewkę 😉 Przypomnę im przy obiedzie 😀

Rogaliki są małe i pyszne. Kruche, aromatyczne, lekko wilgotne. Można je nadziać marmoladą, ale ja wybieram wersję bez nadzienia. Gdybym robiła je dla osób bez alergii, to przed zwinięciem w rogaliki, posypałabym ciasto skórką startą z cytryny lub pomarańczy, albo orzechami lub migdałami posiekanymi.

Przepis znalazłam u Pinkcake, której bloga odwiedzam przed każdym przyjazdem Alergika.

Rogaliki marchewkowe


Rogaliki marchewkowo-cynamonowe

  • 200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być nieco więcej)
  • kostka masła lub margaryny (u mnie bezmleczna)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki zagnieć i rozwałkuj ciasto, podsypując obficie mąką. Wycinaj z ciasta trójkąty (ja rozwałkowałam ciasto na 4 kółka i każde podzieliłam na osiem części) i zwijaj w rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta. Piecz 30 minut w 180°C, aż będą chrupiące. Nie licz, że uda się upiec szybciej, marchewka jest wilgotna.

Rogaliki marchewkowo-cynamonowe

Rogaliki marchewkowe 000

Tagi: , , , ,