Zapraszam na zdrowszą wersję pączków. Zdrowsza wcale nie znaczy mniej smaczna! Moje pączki są nawet smaczniejsze od tych tradycyjnych, bo w celu wynagrodzenia braku mleka, masła i jajek, dodałam do nich cynamon oraz kardamon. I to był strzał w dziesiątkę!
Minusem tych pączków była mniejsza puszystość, ponieważ nie miałam mąki orkiszowej typu 450. Musiałam kombinować z tym, co było w szafce. Jeśli masz mąkę orkiszową typu 450 lub możesz użyć pszennej tortowej, to uzyskasz pączki bardziej puszyste niż moje. Chociaż i te moje wcale nie były bardzo ciężkie, a znikały bardzo szybko.

Przejrzyj też inne przepisy na Tłusty Czwartek.

Pączki wegańskie

Pączki wegańskie

  • 300 g mąki orkiszowej typu 700
  • 200 g mąki pszennej typu 450
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej
  • łyżka octu lub spirytusu
  • szkl mleka roślinnego – u mnie migdałowe
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,  najlepiej domowego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki kardamonu
  • 25 g drożdży

Mleko podgrzej z cukrem i cukrem waniliowym do temperatury 37°C, czyli ma być ciepłe, ale nie gorące. Do szklanki wlej 3-4 łyżki mleka, dodaj pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15-30 minut, aż zaczyn podwoi objętość.

Do pozostałego podgrzanego mleka dodaj olej i śmietankę kokosową i znowu podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące.

Do dużej miski lub do malaksera włóż podgrzane mleko z olejem, wyrośnięty zaczyn, obie mąki, sól, cynamon i kardamon. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wyrób ciasto. Powinno być dość rzadkie i kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt gęste, to dodaj 1-2 łyżki wody. W miarę wyrabiania, ciasto będzie trochę bardziej odchodziło od ręki, ale powinno pozostać dość rzadkie – wtedy pączki wyjdą puszyste i lekkie. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub włóż do foliowej reklamówki i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny, aż ciasto podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką. Uformuj placek grubości 1,5 – 2 cm, możesz użyć wałka. Wkrój szklanką kółka i przełóż ja na tacę. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.

W tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 180°C. Jeśli nie masz termometru cukierniczego, to wystarczy wrzucić na patelnię niewielki kawałek ciasta. Po chwili ciasto powinno wypłynąć na wierzch i smażyć się, wytwarzając dookoła pęcherzyki powietrza i skwiercząc.

Pączki smaż przez około minutę z każdej strony. Do przekręcania ich na drugą stronę wygodnie jest używać długiej drewnianej wykałaczki. Usmażone pączki przekładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

Gorące możesz polać lukrem lub ostudzone posypać cukrem pudrem.

Pączki wegańskie

Tagi: , , , , , , , ,