Te muffinki są najszybciej-znikające-na-świecie 🙂 Mocno wilgotne, bardzo czekoladowe, z odrobiną kawowego aromatu. Najlepiej podać je zanim do końca wystygną, kiedy czekolada w środku jest jeszcze miękka. Idealne do kawy. Jeszcze lepsze do łapki dziecka 😉 Moje córki co chwilę wpadały do domu, łapały jedną lub dwie i biegły na dwór. Przy następnym razie dołączyły do nich koleżanki 😀

Jak dla mnie, muffinki wyszły odrobinę za słodkie, ale dla dzieci były idealne.

Muffinki czekoladowo-kawowe

Muffinki czekoladowo-kawowe

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 175 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • jajko
  • 230 ml mleka
  • 120 ml oleju rzepakowego

Czekoladę pokrój w kostkę. Gorzką można pokroić drobniej niż mleczną. Wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce. W malakserze lub drugiej misce wymieszaj mokre składniki.

Dolej mokre do suchych i wymieszaj łyżką niezbyt dokładnie. Nakładaj ciasto do papilotek (papierowych lub silikonowych).

Piecz w 180°C przez około 20-25 minut.

Muffinki czekoladowo-kawowe 0

Tagi: , , , , , ,