Bardzo prosty i bardzo czekoladowy przepis Nigelli Lawson, wzbogacony przeze mnie nutellą 🙂 Ja się ostatnio nie mogę powstrzymać od czekolady i jej połączeń z innymi smakami. Muffinki są wilgotne i puszyste. Szybko znikają podane z gorącym mlekiem 🙂

Inne muffinki u mnie: muffinki czekoladowe z dynią, muffinki czekoladowe i muffinki toffi.

Wpis bierze udział w akcjach: „Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009” i ” Świąteczne prezenty”.

Polecamy wino: do muffinek wypróbuj Marsalę, białe Porto lub Sherry, ale niezbyt ciężkie.

Muffinki czekoladowe z nutellą

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 175 g cukru pudru
  • 150 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej czekolady
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 3-4 łyżki nutelli

W jednej misce dokładnie wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Wlej mokre do suchych i wymieszaj niedokładnie. Do formy na muffinki włóż papilotki, wlej ciasto do połowy wysokości, nałóż po łyżeczce nutelli i dolej resztę ciasta. Na wierzchu możesz posypać jeszcze kilkoma chipsami czekoladowymi. Piecz w 200ºC przez 20 minut.

Tagi: , , , , , , , ,