Niedawno okazało się, że Emilka, wielbicielka czekolady, oprócz ciastek czekoladowych bardzo lubi ciastka z dżemem. W tej sytuacji lubiąca kuchnię mama postanowiła nauczyć się takie piec. Przy okazji okazało się, że Janek też jest wielbicielem takich ciastek 🙂 Wypróbowałam dwa przepisy. Pierwszy to moja radosna twórczość – przeróbka Domowych ciastek czekoladowych Nigelli. Efekt nie zadowolił mnie, bo po usunięciu z przepisu kakaa, nie zwiększyłam ilości mąki. Ciastka wyszły zbyt maślane w smaku i traciły kształt przy pieczeniu. Przy kolejnej próbie nie chciałam już ryzykować. Wykorzystałam wypróbowany przez wiele osób przepis znaleziony u Liski. I te ciasteczka chciałam Wam dziś polecić 🙂

Ciasteczka są przyjemnie kruche i dość delikatne, rozpływające się w ustach. Budyń śmietankowy dodaje im wspaniałego posmaku. Pyszny dżem malinowy mojej Mamy jest doskonałym zwieńczeniem tego słodkiego dzieła 😉 Oczywiście pasuje tu każdy dżem, który lubimy. Wykonuje się je łatwo i szybko.

Wpis bierze udział w akcji: Ciasteczkowy potwór!

Maślane ciastka z dżemem

Maślane ciastka z dżemem

  • 80 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2  cukru waniliowego lub 2 łyżki domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 100 g dowolnego dżemu

Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub matą silikonową. Mąkę, proszek, budyń i wanilię przesiej do miski. Zmiksuj masło z cukrem i dodaj mleko. Nadal miksując dosypuj powoli suche składniki. Nabieraj łyżeczką ciasto, formuj kulki i układaj je na blasze w kilkucentymetrowych odstępach. Końcem drewnianej łyżki zrób w kulkach dziurki i wypełnij je dżemem.
Piecz w 180ºC przez 12-15 minut. Ciasteczka powinny być lekko rumiane, ale nie brązowe.
Po upieczeniu ostudź na kuchennej kratce. Ciasteczka zachowują świeżość przez ok. 7 dni.

Tagi: , , ,