Na Walentynki proponuję rozpływające się w ustach ciasteczka. Bardzo delikatne i kruche, połączone z budyniem waniliowym i dżemem malinowym mojej Mamy (nie znam lepszego dżemu!).

Właściwie to my nie obchodzimy Walentynek, bo uważamy, że uczucie można sobie okazywać częściej niż raz w roku 😉 Wolimy robić sobie niespodzianki w inne dni. Ale… dzieci byłyby niepocieszone, gdybyśmy im powiedzieli, że nas to święto nie interesuje.

Przepis znalazłam na stronie MniamMniam.pl. Jest to przepis na rogaliki, ale mnie wygląd rogalików nie zadowolił (choć były bardzo smaczne). Za to spodobała mi się bardzo, o wiele prostsza i smaczniejsza wersja na ciasteczka przełożone budyniem i dżemem 🙂

Kruche ciasteczka z budyniem i dżemem malinowym

Kruche ciasteczka z budyniem i dżemem malinowym

Ciasto:

  • 20 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 6 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany

Przełożenie:

  • budyń waniliowy
  • 1,5 szkl mleka (zamiast pół litra podanego w przepisie na opakowaniu budyniu)
  • dżem malinowy

Margarynę zmiksuj na kawałki. Dodaj pozostałe składniki ciasta i znów zmiksuj. Wyrób szybko ciasto, uformuj kulę i włóż w woreczku foliowym do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i potnij na kwadraty o boku 4 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą silikonową. Piecz 10 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj minutę i przełóż ciastka na kratkę do wystudzenia. Ugotuj budyń zgadnie z przepisem na opakowaniu, ale używając mniejszej ilości mleka (1,5 szkl). Każde ciastko smaruj budyniem i dżemem i przykrywaj drugim ciastkiem.

Tagi: , , , ,