Oto moja najnowsza słabość. Kminek w cieście kojarzy mi się z moim Tatą i smakami z dzieciństwa. Dla mnie takie krakersy są uzależniające. Świetnie nadają się jako dodatek do dipów. Upiekłam też wersję ze zwykłej mąki, ale smak pełnoziarnistych jest bogatszy, więc pozostanę przy tym zdrowym wyborze.

Przepis poznałam na warsztatach marki Illumina Russel Hobbs. Na końcu wpisu znajdziecie kilka zdjęć i film z tego spotkania.

Krakersy pełnoziarniste z rozmarynem

Krakersy pełnoziarniste i warsztaty kulinarne

  • 155 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g cukru
  • pół łyżeczki soli (idealnie sprawdzi się morska sól gruboziarnista)
  • pół łyżeczki papryki, kminku, rozmarynu lub innych dodatków, które lubisz
  • 55 g masła
  • 60 ml zimnej wody

Do malaksera włóż masło, wszystkie sypkie składniki i zmiksuj. Powinna powstać mieszanka o konsystencji wilgotnego piasku. Stopniowo dodawaj wodę, miksuj i sprawdzaj konsystencję. Kiedy masa stanie się podobna do miękkiej plasteliny, nie dodawaj już więcej wody.

Ciasto rozwałkuj jak najcieniej, delikatnie podsypując mąką. Nakłuj całą powierzchnię widelcem. Pokrój na kwadraty, romby lub trójkąty i przełóż na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

Piecz w 180°C przez około 8 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta, więc trzeba często zaglądać przez szybę piekarnika pod koniec pieczenia.

Krakersy pełnoziarniste z rozmarynem 1Krakersy pełnoziarniste z rozmarynem 2Krakersy pełnoziarniste z rozmarynem 3Krakersy pełnoziarniste z rozmarynem 4

Krakersy pełnoziarniste z rozmarynem

A teraz zobaczcie co jeszcze ciekawego zrobiliśmy na warsztatach z marką Illumina Russell Hobbs.

Warsztaty Illumina Russell HobbsWarsztaty Illumina Russell Hobbs 3Warsztaty Illumina Russell Hobbs 2Warsztaty Illumina Russell Hobbs 4Warsztaty Illumina Russell Hobbs 5Warsztaty Illumina Russell Hobbs 7Warsztaty Illumina Russell Hobbs 6

Tagi: , , ,