W tym roku odważyłam się sama upiec te pyszne bułeczki. Wyszły wspaniałe i od razu upiekłam znowu, bo zbyt szybko zniknęły 🙂
Wersja, którą wybrałam jest dla tych, którzy tak jak ja, lubią gdy jagodzianki są pełne jagód i z odrobiną ciasta. Warstwa ciasta jest na tyle cienka, że trzeba bardzo się postarać, aby sok z pieczonych jagód nie wyciekał na blachę. U mnie przy obu podejściach wypłynął, a potem razem z moją Mamą wyjadałyśmy go łyżką, ciesząc się, że taki przysmak nam niechcący wyszedł 😉
Samo ciasto również jest pyszne, mocno maślane, a dzięki dodatkowi ugotowanych ziemniaków długo zachowuje świeżość. Choć akurat ta jego cecha raczej się Wam nie przyda, bo jagodzianki znikną tego samego dnia 🙂

Przepis na jagodzianki znalazłam na blogu Chillibite, z którego ostatnio czerpię inspirację do potraw, których jeszcze nie próbowałam sama zrobić.

Jagodzianki

Jagodzianki

[ok 14-16 jagodzianek]
Ciasto:
  • 7 g drożdży instant
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 450 g mąki
  • 120 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków (ugotowanych dnia poprzedniego i utłuczonych po wystudzeniu)
Farsz:
  • ok 300 g jagód (użyłam trochę więcej)
  • kilka łyżek cukru demerara
Do malaksera wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, drożdże i zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj, a następnie wyrób gładkie i mięciutkie ciasto. Po kilku minutach wyrabiania powinno odchodzić od rąk. Uformuj z ciasta kulę, przełóż do miski i przykryj pokrywką lub wstaw miskę do foliowej reklamówki. Odczekaj około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Jagody umyj i jak najdokładniej osusz. Przełóż do miski, dodaj cukier i wymieszaj delikatnie.
Z wyrośniętego ciasta urywaj niewielkie kawałki, rozpłaszczaj je układając na dłoni, nakładaj farsz i jak najdokładniej zlepiaj. Układaj złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą silikonową. Zachowuj odstępy, bo bułeczki urosną. Przykryj czystą ściereczkę i poczekaj około 15 minut aż trochę podrosną.
Piecz w 180°C przez około 20 minut. Można też upiec w 200°C, ale wtedy wycieknie więcej soku. Wystudź na kratce i posyp cukrem pudrem.
Jagodzianki 1Jagodzianki 2Jagodzianki 3Jagodzianki 4
Jagodzianki
Tagi: , ,