Kolejny pomysł na faworkowe ciasto to takie z dodatkiem piwa. Nasze piwo, wykonane przez Janka, było ciemne, więc faworki były ciemniejsze niż zwykle. W smaku podobne do klasycznych faworków, tak samo kruche i delikatne.

Proporcje składników znalazłam na stronie Kwestia smaku.

Zobacz też inne przepisy na Tłusty Czwartek.

Faworki z ciasta na piwie

Faworki z ciasta na piwie

[40-50 faworków]

Ciasto:

  • 220 g mąki
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 60 ml piwa

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, piwo i zmiksuj, a następnie wyrób ciasto. Powinno być na tyle twarde, aby nie trzeba go było podsypywać. Rozwałkuj ciasto na duży placek, złóż na pół, jeszcze raz na pół i znowu rozwałkuj. Powtórz tą czynność kilka razy (powtórzyłam tylko raz i moje faworki miały tylko małe i średnie pęcherzyki).

Ciasto podziel na kilka części i każdą rozwałkuj na cieniutki, prześwitujący placek. Następnie placek krój radełkiem na paski szerokości około 3 cm. Paski krój skośnie na krótsze. W każdym pasku zrób otwór i przewlecz przez niego jeden koniec faworka.

W szerokim rondlu rozgrzej olej do temperatury około 175 stopni. Wkładaj po kilka faworków, smaż na jasnozłoto z obu stron. Najłatwiej przekręcać faworki długą drewnianą wykałaczką. Usmażone faworki przekładaj na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Przestudzone przekładaj na talerz i posypuj cukrem pudrem przez sitko.

Faworki z ciasta na piwie 1

Faworki z ciasta na piwie

Zobacz też:

Oponki drożdżowe Oponki drożdżowe

Pączki pieczone Pączki pieczone (+film)

Faworki i róże karnawałowe Róże karnawałowe z mascarpone

Faworki 0 Faworki

Faworki wegańskie Faworki wegańskie

Pączki wegańskie Pączki wegańskie

Tagi: , , ,