Tym razem to dzieci wzięły sprawy w swoje ręce. Ostatnio trudno mnie namówić na kupienie lub produkcję słodyczy, więc dzieci są zmuszone same realizować swoje słodkie zachcianki. Emilka wypatrzyła instrukcję wykonania batoników Twix i muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Mają fantastyczny kruchy spód i pyszną masę krówkową. W naszych batonikach masy wyszło bardzo mało. Wydaje mi się, że w przepisie powinno być jej więcej, ale też widziałam jak Emilka wielokrotnie „próbowała” roztapianych krówek, więc… nie dziwcie się bardzo cienkiej warstwie tej masy na zdjęciach 😉

Przepis dzieci wypatrzyły na ulubionym kanale „5 sposobów na…”.

Domowe batoniki Twix

Domowe batoniki Twix

Ciasto:

  • kostka masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki soli

Masa krówkowa:

  • 150 g krówek
  • łyżka mleka

Polewa czekoladowa:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

Ciasto. W malakserze zmiksuj masło z cukrem pudrem na gładką masę. Dodaj jajko i znowu zmiksuj. Dodaj cukier waniliowy, mąkę, sól i ponownie zmiksuj.
Wstaw do zamrażalnika na pół godziny, a następnie wyłóż ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do wypieków. Wyrównaj powierzchnię ciasta i przełóż razem z papierem na blachę. Piecz 30 minut w 150°C.

Masa krówkowa. Do miski włóż krówki, dolej mleko. Naczynie ustaw na garnku z wrzącą wodą i mieszaj krówki aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Masę przełóż na wystudzone ciasto i odstaw do wystygnięcia. Następnie pokrój ciasto na małe batoniki.

Polewa czekoladowa. Czekoladę połam na kawałki i włóż do miski, ustawionej nad garnkiem z gorącą, ale nie wrzącą wodą. Dno miski nie powinno dotykać do wody. Mieszaj aż do całkowitego roztopienia czekolady. Zdejmij miskę z garnka i wkładaj do niej batoniki, obtaczając je dokładnie w płynnej czekoladzie. Odkładaj batony na papier do wypieków i pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Batoniki Twix 1Batoniki Twix 2Batoniki Twix 3Batoniki Twix 4Batoniki Twix 5Batoniki Twix 6Batoniki Twix 0

Tagi: , , ,