To ciastka fit, ciastka dietetyczne, które można zajadać bez wyrzutów sumienia, nawet na diecie.
Nie ma w nich mąki, masła, jajek, ani cukru. Z ewentualnym wyjątkiem cukru znajdującego się w gorzkiej czekoladzie. Choć przecież są czekolady nie zawierające cukru.
Moje ciasteczka są dość kruche, o delikatnej konsystencji, a jednocześnie bardzo intensywnym smaku. Zawierają gorzką czekoladę, ulubione orzechy, ziarna i suszone owoce. Można je oczywiście zmieniać, w zależności od upodobań. Nie dosładzałam ich cukrem ani miodem, więc dzieci mi ich nie podjadały 😉 W wersji dla dzieci lepiej wybrać czekoladę mleczną i dosłodzić miodem.
Czekoladowe ciastka owsiane wegańskie
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml ciepłej wody
- 150 g oleju kokosowego
- 150 g płatków owsianych pełnoziarnistych
- 100 g otrębów owsianych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g słonecznika
- 70 g żurawiny
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki kakao
- ćwierć łyżeczki soli
- ew. 2-4 łyżki miodu – ja nie dodawałam
Siemię lniane zmiel w młynku do kawy lub zmiksuj w malakserze na najwyższych obrotach przez około minutę. Zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut, aż spęcznieje. Olej kokosowy roztop wstawiając słoik do miski z ciepłą wodą.
Do miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj. Możesz śmiało próbować powstałej masy, ponieważ nie zawiera surowej mąki, ani jajek. Możesz nawet pozostawić ciasteczka surowe, bez pieczenia! Dodaj miód, jeśli wolisz słodkie ciastka. Odstaw na 15 minut, aż płatki i żurawina wchłoną płyny, a masa stanie się bardziej zwarta.
Naszykuj dwie blachy wyłożone papierem do wypieków lub folią teflonową. Nabieraj łyżką porcję masy, formuj kulkę, lekko spłaszcz i przekładaj na blachę.
Piecz w 180°C przez około 20 minut.
Tagi: czekolada, dla zdrowia, kakao, olej kokosowy, orzechy włoskie, otręby owsiane, płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik, żurawina
Uwielbiam!
Ja tak samo! Można się nimi bezkarnie objadać, a w razie czego wybiegać 😉
Wszystko mamy, z wyjątkiem otrąb, ale bez nich też będzie pycha.
Zaraz robimy.
Wybredni, dokładnie! Bez otrąb bez problemu można takie ciastka przyrządzić 🙂