Ciastka owsiano-jaglane z orzechami to pyszna i zdrowa przekąska. W dodatku bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy ugotować kaszę z daktylami, a następnie wymieszać wszystkie składniki i uformować kulki.

Takie ciastka mogłabym jeść na okrągło! Są bardzo smaczne, nawet bez pieczenia, jako „kulki mocy”!

Zdrowe domowe ciasteczka to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły i do pracy. Wystarczy dobrać ulubione bakalie, aby dzieci nie szukały niezdrowych sklepowych batoników.

Ciastka owsiano-jaglane z orzechami

Ciastka owsiano-jaglane z orzechami

[proporcje na jedną blachę, czyli 25 ciastek]
  • pół szkl kaszy jaglanej
  • 10 daktyli
  • szkl płatków owsianych
  • pół szkl + łyżka orzechów włoskich

Do garnka wsyp kaszę, dodaj pokrojone daktyle i wlej 150 ml wrzątku. Woda powinna całkowicie przykryć kaszę oraz daktyle i sięgać kilka milimetrów wyżej. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż kasza będzie miękka, czyli przez około 10 minut.

Do malaksera włóż łyżkę orzechów włoskich i zmiksuj na mąkę. Dodaj 50 ml wody i ponownie zmiksuj na najwyższych obrotach.

Dodaj kaszę z daktylami i zmiksuj na jednolitą masę. Wsyp płatki owsiane i połamane orzechy i zmiksuj na najmniejszych obrotach, aby składniki się wymieszały.

Nabieraj masę łyżeczką, formuj kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków i lekko spłaszczaj. Piecz w 180°C przez 12 minut.

Ciastka owsiano-jaglane z orzechami

Ciastka owsiano-jaglane z orzechami

Tagi: , , , ,