Ciastka owsiane idealne dla dzieci. Nie znajdziecie w nich wyraźnie wyczuwalnych płatków owsianych, które niektórym mogą przeszkadzać. Za to są tu znacznie delikatniejsze otręby, które dzieci – i nie tylko dzieci – o wiele łatwiej akceptują. Poza tym ciastka zawierają typowe dodatki, czyli orzechy i rodzynki. Taka klasyka jest najpewniejsza. Za to w przyszłości chętnie wypróbuję ciastka z ziarnami słonecznika lub moimi ulubionymi daktylami.

Za przepis dziękuję Agnieszce z klubu sportowego.

Ciastka owsiane

Ciastka owsiane

[porcja na 2-3 duże blachy piekarnikowe]
  • 200 g otrąb owsianych
  • 160 g cukru, najlepiej brązowego
  • 200 g mąki
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Masło roztop w rondelku, na niewielkim ogniu. Jajka zmiksuj.

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj przestudzone masło i jajka.

Na blachę wyłożoną papierem do wypieków nakładaj po łyżce masy i lekko spłaszczaj. Pamiętaj o zachowaniu dużych odstępów między ciastkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.

Piecz w 180°C przez 20-25 minut.

Uwaga. Rozmieściłam całe ciasto w porcjach na dwóch blachach. Jednak ciastka tak bardzo urosły, że się posklejały. Dlatego polecam zachowanie większych odstępów i rozłożenie tej porcji ciasta na 3 blachy.

Ciastka owsiane 1Ciastka owsiane 2Ciastka owsiane 0Ciastka owsiane 00

Tagi: , , , , ,