Pyszne i zdrowe – mi nic więcej nie trzeba. Przepis znalazłam w blogu Przy dużym stole. Za radą Oli wypróbowałam wersję ciastek i batoników. Mi zdecydowanie bardziej odpowiadają ciastka, bo są chrupiące. Batoniki, grubsze i słabiej wypieczone, są lekko ciągnące.

Wpis bierze udział w akcji: Ciasteczkowy potwór!

Ciasteczka owsiane z jabłkami

Ciasteczka owsiane z jabłkami

  • 150 g masła
  • 5 łyżek miodu
  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 2 szkl. mąki
  • pół szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 jabłka

W rondelku, na małym ogniu rozpuść masło z miodem, cały czas mieszając. W dużej misce wymieszaj suche składniki. Umyte jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki, do suchych składników. Wymieszaj, dodaj masło z miodem i znów wymieszaj. Jeżeli trzeba, dodaj jeszcze kilka łyżek płatków owsianych. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180ºC, aż ciastka będą złotobrązowe. Wyjmij z piekarnika i po kilku minutach przełóż na kratkę.

Resztę ciasta możesz przełożyć do mniejszej formy prostokątnej, równomiernie rozłożyć i wyrównać.Piecz około 40 minut. Wyjmij, pokrój na batoniki, rozsuń i znów podpiecz 10 minut.

Ciasteczka owsiane z jabłkami

Tagi: , , , ,