To moja kolejna propozycja dla alergików. Dość nietypowy smak jak na ciasteczka… Mam co do nich mieszane odczucia. Pierwszy kęs nie smakował mi. Ale muszą coś w sobie mieć, bo po chwili sięgnęłam po następne… i jeszcze kolejne… aż w końcu schowałam do puszki, żeby dla Dextera coś zostało. On również entuzjazmu nie wykazał, ale ostatecznie wszystkie ciasteczka zniknęły 🙂

Mają dość intensywnie gryczany smak i są dość sypkie, bo zamiast margaryny jest tu olej. Pozytywne jest to, że daje się upiec ciasteczka na oleju 🙂 Mi nie udało się tego ciasta rozwałkować, bo miało dość sypką konsystencję.

Przepis znalazłam tradycyjnie u Pikncake – dzięki.

Ciasteczka gryczano-owsiane

Ciasteczka gryczano-owsiane na oleju

  • 1 szkl mąki gryczanej
  • 3/4 szkl płatków owsianych zmielonych w blenderze
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru- u mnie z prawdziwą wanilią, bo pominęłam skórkę pomarańczową
  • pół szklanki oleju

Ze składników zagnieć ciasto. Jeżeli ciasto się nie klei, dodaj odrobinkę oliwy, jeżeli się ciągle lepi – podsyp mąką gryczaną. Wałkuj dosyć grubo i wycinaj ciasteczka dużą foremką. Moje ciasto było zbyt sypkie i lepiłam z niego kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, które po ułożeniu na blasze dociskałam lekko widelcem. Piecz 15 minut w temperaturze 180ºC.

Ciasteczka gryczano-owsiane

Tagi: , , ,