Zapraszam dziś na szybkoznikające batoniki, które łatwo zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Przepis skomponowałam na bazie przepisu na sezamki, czyli samo dobro skleiłam karmelem 🙂 Tym razem proponuję aby batoniki wypełnione były płatkami żytnimi lub dowolnymi innymi. Do jednej wersji batoników dodałam delikatnie podprażone ziarna, a do drugiej suszone owoce. Każda z wersji znalazła w naszym domu wielbicieli 🙂 Batoniki z ziarnami są bardziej chrupiące, mniej słodkie, wyraziste w smaku. Batoniki z owocami są dość miękkie, łatwo uginają się pod palcami, mocno słodkie, łagodne w smaku.

Do pary z batonikami proponuję wrzucić do pudełka śniadaniowego pyszną przekąskę owocową do picia, czyli Fruktajl marki Tymbark. Macie do wyboru 4 smaki: truskawka i banan, brzoskwinia i mango, śliwka i jabłko, ananas i kokos. Ciekawe czy tak jak ja będziecie mieć problem z wybraniem ulubionego smaku, bo wszystkie są świetne. Mają konsystencję rzadkiego przecieru, z kawałkami owoców. Na pewno są w stanie nasycić pomiędzy posiłkami. Jednocześnie mogą ugasić pragnienie. Szczególnie latem liczę na takie przekąski w środku dnia, kiedy trudno myśleć o ciepłym obiedzie.

Batoniki żytnie i Fruktajl

Batoniki żytnie z ziarnami lub suszonymi owocami

Baza z płatków:

  • 70 g płatków żytnich
  • 1,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 35 g masła

Ziarna:

  • łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka sezamu
  • łyżka płatków migdałów
  • 85 g cukru + łyżeczka masła
  • 2/3 bazy z płatków

Owoce suszone:

  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 4 morele
  • 4 daktyle
  • figa
  • łyżka żurawiny
  • 50 g cukru + łyżeczka masła
  • 1/3 bazy z płatków

Ziarna. Wszystkie ziarna wsyp na suchą patelnię i smaż na bardzo małym ogniu, często mieszając. Wystarczy, że ziarna rozgrzeją się i uwolnią olejki eteryczne. Możesz też je leciutko zrumienić, jeśli lubisz.

Suszone owoce. Wszystkie owoce posiekaj w drobną kostkę lub zmiksuj.

Baza z płatków. Masło rozpuść na patelni. Dodaj płatki wymieszane z cukrem. Smaż na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż płatki staną się chrupiące.

Batoniki. Zanim przystąpisz do pracy naszykuj sobie dużą deskę do krojenia, dwa arkusze papieru do wypieków, wałek do ciasta oraz dobry nóż. Do rondelka wsyp cukier przewidziany na dany rodzaj batoników (85 g na batoniki z ziarnami, a 50 g na batoniki z owocami). Zalej wodą tak, by dokładnie przykryła cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając. Na początku możesz używać do mieszania łyżki, a kiedy woda zacznie wrzeć, można tylko od czasu do czasu poruszać rondelkiem.
Kiedy karmel stanie się bursztynowy, dodaj mało i poruszając garnkiem wymieszaj je z karmelem. Następnie dodaj ziarna lub owoce wymieszane z odpowiednią porcją bazy. Wyłącz ogień, szybko wymieszaj i natychmiast przełóż na papier do wypieków.
Przykryj drugim arkuszem papieru i od razu rozwałkuj jak najcieniej. Przełóż placek na deskę do krojenia i pokrój na niewielkie prostokąty, za pomocą noża szefa kuchni lub noża do pizzy.
Rondelek dokładnie umyj i analogicznie przygotuj drugi rodzaj batoników.

Batoniki żytnie i Fruktajl

Tagi: , , , , , , , , , , ,