Poznałam kolejny genialny przepis! Tym razem dzięki Majanie 🙂 Ciasto wykonuje się błyskawicznie, bez wysiłku – nawet dziecko da radę. A efekt jest przepyszny. Batoniki są pełne czekolady, chrupiących orzechów i masy kajmakowej. Zaniosłam je z okazji Dnia Dziecka do szkoły i wiem, że bardzo smakowały i dzieciom i dorosłym 🙂 Teraz kilka mam czeka na ten przepis, więc czym prędzej zamieszczam.

Batoniki czekoladowo-orzechowe



Batoniki czekoladowo-orzechowe

  • 90 g masła
  • 100 g ciastek digestive
  • 240 g czekolady (mlecznej, gorzkiej – jaką lubisz) – ja zmieszałam obie
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 140 g orzechów laskowych – na większej części blachy dałam migdały (mniej alergizujące) i gratisowo dodałam orzeszki piniowe, póki jeszcze mam z Włoch 🙂
  • puszka (ok. 400 g) mleka skondensowanego słodzonego

Blachę formatu A4 posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, przyklejając papier do blachy (ja użyłam folii aluminiowej, ale ciężko ją było potem odkleić). Nalej roztopione masło i rozprowadź równomiernie po dnie. Na masło wysyp pokruszone ciastka, potem grubo posiekaną czekoladę, na to wiórki i grubo posiekane orzechy. Wszystko zalej mlekiem. Nie mieszaj! Piecz 30-40 minut w temperaturze 175°C. Możesz przykryć od góry papierem do pieczenia. Ja nie przykryłam i piekłam z termoobiegiem 30 minut – efekt: mocno przyrumieniony wierzch, ale bardzo smaczny. Przestudź i wstaw do lodówki na 2-3 godziny – potem ciasto da się łatwo pokroić.


Tagi: , , , , , , ,