Niedawno próbowałam takie muffinki od Ani. Potem uznałyśmy z Klarą, że to ciasto jest wyjątkowo smaczne i nadaje się na tort. Oczywiście tort z ciasta na muffinki nie wyszedł płaski, jak tradycja nakazuje. Chciałam, żeby wyszła wielka góra, polana sosem z białej czekolady. I tak właśnie się stało 🙂 Smakowało świetnie. Jest to jeden z lepszych przepisów na muffinki czekoladowe. Ciasto wychodzi wilgotne, a kawałki czekolady wspaniale półpłynne, dopóki nie stwardnieją. Na szczęście w temperaturze pokojowej nie następuje to zbyt szybko.

Zobacz też inne torty na tej stronie.

Wielka muffina czekoladowa jako tort urodzinowy Klary

Wielka muffina czekoladowa, czyli tort urodzinowy Klary

Porcja na tortownicę o średnicy 20 cm
  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady

Na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 45 g masła, miękkiego
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksuj krótko. Czekoladę pokrój na niezbyt małe kawałki, np. każdą kostkę na 4 części. Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków. Wlej ciasto do tortownicy i rozłóż na nim kawałki czekolady. Powtykaj je lekko w ciasto, np. za pomocą noża. Piecz w 180ºC, przez 40 minut lub do suchego patyczka.

Polewa: Czekoladę połamaną na kawałki, masło i mleko rozpuść w miseczce ustawionej na garnuszku z wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj.

Wystudzony tort polej lekko przestudzoną polewą.

Jeśli masz Thermomix:

Masło pokrój na kilka kawałków, włóż do naczynia i roztop: czas 1 minuta, temperatura 50ºC, obroty 2. Dodaj pozostałe składniki, oprócz czekolady, w kolejności odwrotnej niż na liście składników. Zmiksuj: czas 1 minuta, obroty 2,5. Dalej postępuj zgodnie  przepisem powyżej.

Wielka muffina czekoladowa jako tort urodzinowy Klary

Tagi: , , , , , , , ,