Tym razem tort projektowała 4-letnia Łucja. Poprosiła o imieninowy tort waniliowy z masą truskawkową, a następnie brała czynny udział w jego dekoracji, czyli posypywaniu brzegów kolorową posypką 🙂

Tort wyszedł mocno wilgotny – bo biszkopt nasączyłam herbatą z cytryną – niezbyt słodki, z dużą ilością truskawek. Dzieciom i dorosłym bardzo smakował.

Tort waniliowy z masą truskawkową

Tort waniliowy z masą truskawkową

Biszkopt:

Poncz:

  • torebka czarnej herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 kopiaste łyżki cukru

Masa:

  • 400 g śmietanki 30% lub 36%
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 100 g sera mascarpone
  • łyżeczka żelatyny
  • 400 g truskawek – u mnie mrożone

Do ozdoby:

  • posypki cukrowe
  • pisaki cukrowe

Jeżeli używasz truskawek mrożonych, to zacznij od wyjęcia ich z zamrażalnika i ułożenia na sitku, aby usunąć nadmiar soku powstałego przy rozmrażaniu.

Biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera, dodaj cukier waniliowy i żółtka. Wyłącz mikser i łyżką wymieszaj z mąkami. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i piecz w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest suchy.

Jak upiec piękny równy biszkopt i co zrobić, żeby nie opadł? Zobacz naszą instrukcję filmową.

Poncz. Herbatę zaparz przez 3-5 minut w 3 szklankach wody. Wyjmij torebkę, dodaj sok z cytryny i cukier, wymieszaj. Jeśli trzeba dodaj do smaku więcej cukru lub soku z cytryny. Do nasączenia zużyjesz około pół szklanki ponczu. Resztę daj dzieciom do wypicia 😉

Masa. Śmietanę ubij z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Ser mascarpone przełóż do miski, dodaj trochę ubitej śmietany i wymieszaj. Taki rozrzedzony ser przełóż do pozostałej bitej śmietany i delikatnie wymieszaj. Żelatynę zalej najpierw łyżką zimnej wody, a następnie 2-3 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszaj. Na końcu do masy dodaj rozpuszczoną żelatynę, drobno pokrojone truskawki i ostrożnie wymieszaj.

Złożenie. Ostudzony biszkopt przetnij na dwie części, używając dużego ostrego noża. Biszkopt dobrze jest odwrócić do góry nogami wtedy spód biszkoptu staje się równym wierzchem.
Pierwszy blat biszkoptowy nasącz i wyłóż na niego połowę masy mascarpone. Przykryj drugim blatem, nasącz i wyłóż drugą połowę masy. Na wierzchu pozwól dzieciom wyłożyć cukrowe posypki. Ja do ozdoby użyłam też pisaków cukrowych.

Tort waniliowy z masą truskawkową 00Tort waniliowy z masą truskawkową 000

Tort waniliowy z masą truskawkową

Tagi: , , , , , , , , , ,