Przed Świętami wykorzystujemy sporo żółtek, więc może na Święta przygotować torcik bezowy? Bezę można upiec wcześniej, a przed podaniem ubić śmietankę i dodać na wierzch coś owocowego. Czysta rozpusta 😉 U mnie śmietana jest ubita niezbyt mocno, bo wtedy jest delikatniejsza w smaku.

Beza z tego przepisu wychodzi chrupiąca na wierzchu i lekko ciągnąca w środku.

Przepis na bezę znalazłam u Ani.

Torcik bezowy ze śliwkami

Torcik bezowy z sosem śliwkowym

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Bita śmietana:

  • 400 g śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • sos śliwkowy lub inne przetwory owocowe, a w sezonie świeże owoce

Beza. Białka ubij na sztywno. Nadal ubijając dodawaj łyżką cukier. Kolejną porcję cukru dodawaj dopiero gdy poprzednia będzie zmiksowana. Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę. Na koniec ubita piana powinna być sztywna i lśniąca.
Przełóż ją na blachę wyłożona papierem do wypieków. Dla ułatwienia możesz wcześniej zaznaczyć na papierze koło o średnicy około 26 cm, na przykład obrysowując talerz położony do góry dnem.
Piecz w 150°C przez 5 minut, następnie w 120°C przez 10 minut i na koniec w 100°C przez 1,5 godziny.

Bita śmietana. Schłodzoną w lodówce śmietanę przelej do dużej miski i ubij. Ja nie ubijam na bardzo sztywno, bo wtedy śmietana robi się lekko „maślana” w smaku. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj aż się dokładnie wymiesza.

Śmietanę przełóż na bezę, a na wierzchu rozłóż sos śliwkowy.

Torcik bezowy ze śliwkami 1Torcik bezowy ze śliwkami 2Torcik bezowy ze śliwkami 3

Tagi: , , ,