Zapraszam na przepyszne i szybkie do przygotowania ciasto. Do jego wykonania potrzebna jest patelnia, którą można wstawić do piekarnika, czyli taka z metalową rączką. Jabłka smażone z cukrem trzcinowym i masłem smakują cudownie. Do tego delikatne kruche ciasto. Cała tarta jest odwrócona, czyli inna od tych, które Wam do tej pory pokazywałam. Tutaj ciasto układa się na farszu. Daje to pewność, że ciasto dobrze się upiecze 🙂

Przepis pochodzi z książki Joanne Harris „Czekolada”, a znalazłam go na blogu Liski.

Przypominam też, że blog 2 smaki bierze udział w konkursie na Blog Roku 2012. Jeśli macie ochotę zagłosować, to trzeba wysłać SMS o treści D00243 (w środku są dwa zera) pod numer 7122 (koszt 1,23 zł).

Tarta tatin z jabłkami

Tarta tatin z jabłkami

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 2 żółtka

Farsz:

  • 100 g cukru trzcinowego
  • 40 g masła
  • 5 jabłek średniej wielkości

Kruche ciasto. Masło pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki ciasta połącz (możesz krotko zmiksować na niskich obrotach) i szybko zagnieć. Włóż ciasto do woreczka foliowego i odłóż na pół godziny do lodówki.

Farsz. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki (ja pokroiłam w ósemki). Na dużej patelni, którą można używać w piekarniku, rozgrzej masło z cukrem. Kiedy zacznie się rumienić (karmelizować), dodaj jabłka. Smaż na niewielkim ogniu przez około 15 minut, mieszając, ale niezbyt często, aby jabłka się nie rozpadły.
Kiedy jabłka staną się złote lub brązowe, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i przełóż na patelnię, przykrywając jabłka. Brzegi podwiń do środka. Przy przenoszeniu rozwałkowanego placka dobrze jest pomóc sobie nawijając placek na wałek do ciasta, ponieważ ciasto jest dość delikatne.
Teraz przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 20 minut w 200°C, a następnie 20 minut w 160°C. Wyjmij ciasto z piekarnika i, jeśli trzeba, odsuń nożem brzegi ciasta od patelni. Na patelni ułóż duży talerz i zdecydowanym ruchem przekręć ciasto na talerz. Jeśli na patelni pozostaną przywarte do niej kawałki jabłek, to zdejmij je delikatnie i wklej na miejsca.

Tagi: , , , ,