Zapraszam Was wiosennie na ciasto lekkie i bardzo smaczne. Jeszcze nie mamy świeżych warzyw i owoców, więc chciałam zaproponować Wam coś po prostu lekkiego 🙂
Takie ciasto ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. A dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta, możecie je wykonać bardzo szybko. Oprószone cukrem pudrem kusi mocno 🙂

Punktem wyjścia był dla mnie przepis Dorotus, ale jednak zrobiłam trochę inaczej, żeby moje dzieci chciały spróbować 😉

Strudel jabłkowy w cieście filo

Strudel jabłkowy w ciście filo

  • 4 jabłka
  • cytryna
  • łyżeczka cynamonu lub łyżka syropu klonowego
  • 30 g cukru pudru + do oprószenia ciasta
  • 4 arkusze ciasta filo

Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki grubości 2 mm. Przełóż je do miski, dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier puder i cynamon i wszystko wymieszaj.

Arkusze ciasta filo ułóż równo jeden na drugim i połóż je krótszym bokiem do siebie. Wzdłuż tego boku nałóż jabłka i od razu zwiń ciasto. Jeżeli będziesz zwlekać ze zwinięciem ciasta, to arkusze rozmiękną i trudno będzie je zawijać (widać to na jednym ze zdjęć). Przenieś strudel na blachę wyłożoną papierem do wypieków.

Piecz 30 minut w 180ºC. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Krój nożem z piłką, pod kątem, na kawałki grubości 2,5 cm.

Tagi: , , , , , ,