Proponuję Wam ciasto tatin, które wykonuje się analogicznie do tarty tatin, zmieniając rodzaj ciasta. W tym przypadku ciasto nie jest chrupiące, tylko miękkie i wilgotne. Co Wy na to? Mi taka wersja bardzo odpowiada, ponieważ karmel cudownie wsiąka w ciasto. Warto wypróbować tego wypieku również ze względu na wspaniały karmel śliwkowy, który powstaje po upieczeniu.

Autorką przepisu jest Ina Garten (Bosonoga Contessa). Za pokazanie mi tego przepisu dziękuję Magdzie.

Śliwkowe ciasto tatin

Śliwkowe ciasto tatin

[proporcje na ciasto o średnicy około 22 cm]
  • 6 łyżek (75 g) masła, w temperaturze pokojowej, plus dodatkowo do wysmarowania formy
  • 10-12 dużych śliwek węgierek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 2 bardzo duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany (u mnie gęsty jogurt)
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szkl i 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania

Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Naczynie żaroodporne lub patelnię, którą można używać w piekarniku, wysmaruj masłem. Ułóż połówki śliwek przecięciem do dołu tak, by śliwki przykryły całe dno.

Do rondelka wsyp szklankę cukru i 1/3 szklanki wody. Gotuj na dużym ogniu, aż zmieni kolor na bursztynowy. Kręć rondelkiem, ale nie mieszaj łyżką. Gotowy karmel wylej równomiernie na śliwki.

Podczas gdy karmel się gotuje, utrzyj masło z pozostałym cukrem (3/4 szkl) na jasną puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj jaja po jednym na raz. Dodaj śmietanę, skórkę i wanilię i wymieszaj do połączenia składników. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksując nadal składniki mokre na niskich obrotach, dodaj składniki suche. Wymieszaj tylko do połączenia składników.

Ciasto wylej równomiernie na śliwki i piecz w temperaturze 175°C przez 30 do 40 minut, do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia na 15 minut, a następnie odwróć ciasto na płaski talerz. Jeśli śliwka przyklei się do dna patelni, wyjmij ją i włóż na miejsce, na górze ciasta. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej, posypane cukrem pudrem.

Śliwkowe ciasto tatin 1Śliwkowe ciasto tatin 2Śliwkowe ciasto tatin 3Śliwkowe ciasto tatin 4Śliwkowe ciasto tatin 5Śliwkowe ciasto tatin 6

Śliwkowe ciasto tatin 0

Śliwkowe ciasto tatin 00

Tagi: , , , ,