Dla odmiany proponuję Wam tradycyjny sernik pieczony, z brzoskwiniami, bezą i kruszonką na wierzchu. Pyszny! W taki upał możliwy do przygotowania tylko w nocy 😉 Do tego wypieku używam dużo jajek, dzięki czemu ciasto jest bardzo kruche i zawiera grubą warstwę bezy.

Przepis poznałam u Cioci Tereni, pokazały mi go krok po kroku Grażyna i Gosia. Dziękuję!

Wpis zamieszczam w ramach kampanii kostki do pieczenia Kasia. Po więcej przepisów z Kasią zajrzyjcie na stronę MojeCiasto.pl lub na jej stronę fanów na FB.

Sernik z brzoskwiniami


Sernik z brzoskwiniami

Ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • kostka do pieczenia Kasia
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek (białka zużyjemy na bezę)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • pół kg sera
  • jajko
  • żółtko
  • budyń śmietankowy
  • pół szkl cukru
  • pół kostki masła
  • 2-3 brzoskwinie lub puszka brzoskwiń

Beza:

  • 5-6 białek
  • szkl cukru

Ciasto. Mąkę posiekaj z margaryną. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, żółtka i zagnieć ciasto. Jeśli masz dobry malakser, to posiekaj najpierw margarynę, dodaj żółtka, a następnie suche składniki i zmiksuj krótko. Z ciasta uformuj kulę i podziel na dwie części. Jedną część schowaj do lodówki lub zamrażalnika. Drugą rozwałkuj. Moja Mama podpowiedziała mi taką metodę: blachę wyłóż papierem do pieczenia, zaginając na papierze kontury dna blachy. Przełóż papier na stół, na nim połóż ciasto i rozwałkuj do potrzebnych rozmiarów. Teraz bardzo łatwo przeniesiesz gotowy placek na blachę.

Masa serowa. Ser zmiel, a następnie utrzyj z jajkami, masłem i cukrem. W wersji w malakserze: zmiksuj wszystkie składniki, zaczynając od sera z masłem, a następnie dodając pozostałe. Masę wyłóż na kruchy spód. Na wierzchu rozłóż brzoskwinie pokrojone w ósemki lub mniejsze cząstki albo pokrojone na plasterki o grubości pół centymetra.

Beza. Ubij pianę z białek. Dodawaj stopniowo cukier i nadal ubijaj. Pianę wyłóż na brzoskwinie. Na koniec zetrzyj na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.

Piecz w 180°C przez około godzinę.

Tagi: , , , , , , ,