Sernik na Wielkanoc musi być! Mam ostatnio głód sernikowy, który nie został zaspokojony jednym rodzajem sernika. Czuję potrzebę dalszych poszukiwań. Dlatego powstał nowy sernik łączący dwa smaki, kawę i kajmak. Właśnie na nie mam ostatnio chęć. Masa kawowa jest mało słodka, a mimo wszystko sernik bardzo smakuje dzieciom. Nie tylko moim 🙂 Może dlatego, że masa krówkowa doskonale równoważy słodycz całego sernika. Ostatecznie zawsze można sernik podać z odpowiednią ilością masy krówkowej rozpuszczonej ze śmietanką, a jeśli wyjdzie zbyt słodki, to serwujemy go z kawą.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich serników na stronie 2 smaki.

Sernik kawowo-kajmakowy

Sernik kawowo-kajmakowy

Sernik kawowo-kajmakowy

[proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm]

Spód:

  • około 160 g ciastek kakaowych
  • 2 kostki czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki masła

Masa serowa:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 140 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • puszka masy kajmakowej/krówkowej (u mnie 510 g)
  • kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej

Polewa:

  • 50 ml masy krówkowej
  • 50 ml śmietanki 30% lub 36%

Spód. W malakserze rozdrobnij na wysokich obrotach czekoladę i ciastka. Dodaj masło i znowu zmiksuj, na średnich obrotach. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do wypieków. Ugnieć palcami lub dnem szklanki.

Masa. W malakserze zmiksuj na niewielkich obrotach ser z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodaj śmietanę i kolejno po jednym jajku. Dodaj mąkę i jeszcze raz krótko zmiksuj.

Odlej połowę masy do miski. Zaparz kawę w łyżce wrzątku. Do masy pozostałej w malakserze dodawaj po łyżce masy kajmakowej, cały czas miksując na małych obrotach. Możesz pozostawić nie rozmieszane grudki masy kajmakowej, jeśli lubisz. Ostrożnie przelej masę do tortownicy, uważając by nie uszkodzić kruchego i trochę sypkiego spodu.

Wymieszaj masę odlaną do miski z ostudzonym naparem kawy. Kawową masę wlej do tortownicy lejąc cienkim strumieniem i robiąc esy-floresy.

Piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, a następnie przez 1,5 godziny w 180°C. Sernik powinien sporo urosnąć, a po wyjęciu z piekarnika opadnie. Tym razem taki właśnie ma być. Zdejmij obręcz tortownicy i pozostaw sernik do wystudzenia. Następnie wstaw sernik do lodówki, najlepiej na całą noc.

Polewa. Do małego garnuszka wlej śmietanę, dodaj masę krówkową i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy masa będzie dobrze wymieszana i gładka, zdejmij ją z ognia i odstaw do wystudzenia. Letnią masą polewaj schłodzony sernik.

Sernik kawowo-kajmakowy 1Sernik kawowo-kajmakowy 2

Sernik kawowo-kajmakowy

Sernik kawowo-kajmakowy 000

Tagi: , , , , , , , , , ,