W najgorsze upały zachciało mi się sernika, i to wcale nie w letnim wydaniu. A jak wiadomo, kiedy ciasto woła, to nie ma co się opierać 😉

Sernik z suszonymi daktylami i figami jest dość łagodny w smaku. Wyrazistym akcentem są tu figi, których aromat w moim wypieku był wyraźnie wyczuwalny. Daktyle dodają słodyczy i delikatnego posmaku toffi. Suszone owoce występują tu zarówno w masie serowej jak i w spodzie sernika. Dodatkowo w ramach eksperymentu upiekłam ciasto bezglutenowe, czyli nie użyłam mąki, ani herbatników. Spód wykonałam ze zmiksowanych ziaren słonecznika, suszonych fig i daktyli, a w masie serowej pominęłam mąkę ziemniaczaną. Sernik dawał się kroić, ale wyszedł dość miękki, mocno mazisty. Jeśli wolisz mocno zwartą masę serową, dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich moich serników.

Sernik daktylowo-figowy

Sernik daktylowo-figowy

[tortownica 24 cm]

Spód:

  • pół szkl (65 g) ziaren słonecznika
  • pół szkl mieszanki suszonych fig i daktyli
  • szczypta soli morskiej

Masa serowa:

  • szkl suszonych daktyli
  • pół szkl suszonych fig
  • 1 szkl wrzątku
  • 1 kg sera na sernik
  • 100 g śmietanki 30% lub 36%
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 4 jajka

Polewa:

  • woda z gotowania daktyli
  • 50 ml mleka

Spód. Do malaksera włóż ziarna słonecznika i zmiksuj drobno. Najpierw powstanie proszek, a już po chwili masa o konsystencji mokrego piasku. Dodaj suszone owoce i ponownie zmiksuj. Masa powinna wyjść mocno lepiąca.
Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków lub folią aluminiową. Przełóż do tortownicy zmiksowaną masę, rozprowadź równomiernie i ugnieć. Wstaw do lodówki lub zamrażalnika.

Masa serowa. Suszone owoce włóż do rondelka, zalej szklanką wrzątku i gotuj kilka minut. Odcedź na sitku zachowując płyn. Ostudzone owoce zmiksuj w malakserze, dodaj pozostałe składniki i znowu krótko zmiksuj.
Masę  przełóż do tortownicy. Piecz w 200°C przez 15 minut, a następnie w 160°C przez 40 minut.

Polewa. Płyn z gotowania daktyli i fig wlej do rondelka i gotuj na dużym ogniu aż zostanie go mniej więcej ćwierć szklanki. Dodaj mleko i znowu gotuj, aż przynajmniej połowa mleka odparuje. Lekko przestudzoną polewę wylej na sernik. Ja polewałam całkowicie wystudzoną polewą, dlatego już się nie rozlewała i utworzyła wzorki.

Sernik daktylowo-figowy 1Sernik daktylowo-figowy 2Sernik daktylowo-figowy 3Sernik daktylowo-figowy 5Sernik daktylowo-figowy 0

Tagi: , , , , , , ,