Kolejna propozycja dla naszego Alergika. Bardzo smaczne ciasto, które wystąpiło w charakterze tortu urodzinowego i zniknęło natychmiast, nie tylko za sprawą Jubilata. W placku wyczujesz wyraźnie smak daktyli i fig. Ciasto jest bardzo wilgotne i naturalnie słodkie – cukru dodaje się tu niewiele.
Inspirowałam się przepisem na Wegańskie ciasto daktylowe.




Placek daktylowo-figowy

  • 100 g margaryny
  • 90 g cukru
  • 250 g mąki (u mnie orkiszowa)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml gorącej wody lub mleka sojowego
  • 90 g nasion słonecznika (mogą też być orzechy włoskie)
  • 150 g suszonych daktyli
  • 100 g suszonych fig

Daktyle, figi drobno pokrój. Dodaj słonecznik i zalej gorącą wodą lub mlekiem sojowym. Margarynę, cukier, mąkę i proszek zmiksuj. Dodaj bakalie razem z płynem, w którym się moczyły i wyrób ciasto. Przełóż ciasto do tortownicy lub formy keksowej. Piecz w 200ºC przez około godzinę, do „suchego patyczka”.

Tagi: , , , , ,