Dzisiaj imieniny Łucji. Potrzebowaliśmy prostego tortu, bez masy, bez kombinowania. Głównie dlatego, że nie miałam na to czasu, ale też dlatego, że dzieci wcale nie lubią jeść tortów z masą 🙂 Murzynek stał się kulinarnym sukcesem, ponieważ jest nasączony słodką kakaową masą. Do tego dysponowałam kolorowymi czekoladowymi pisakami od Wedla. Dzieci proszące o kolejne kawałki tego ciasta sprawiły mi wielką radość. Każdy kawałek dodatkowo oblewałam kolorową czekoladą 🙂

Murzynek jako tort imieninowy Łucji

Murzynek w roli tortu

[forma 23 x 34 cm]
  • 150 ml wody
  • 2 szkl cukru
  • kostka (200 g) masła
  • 5 łyżeczek kakao
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2,5 szkl mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • do ozdobienia tortu: kolorowe pisaki czekoladowe lub cukrowe

Wodę, cukier, masło i kakao włóż do rondelka, zagotuj i gotuj przez 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Odlej z tego pół szklanki i zachowaj do polania. Żółtka roztrzep z cukrem waniliowym i wlej do ostudzonej masy.

Następnie do masy wsypuj stopniowo, przez sitko, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj ubite na pianę białka i bardzo delikatnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do wypieków i wlej do niej ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C (piekłam bez termoobiegu) przez 20 minut, a następnie w 180°C przez 15-20 minut, do suchego patyczka. Jeżeli pieczesz w mniejszej formie i ciasto jest wyższe, wydłuż drugi etap pieczenia (ten w 180 stopniach). Poczekaj aż ciasto lekko przestygnie i polej odłożoną polewą. Ja nakłuwam wcześniej ciasto wykałaczką, aby polewa wniknęła do środka.

Tort z murzynka. Odkroiłam brzegi ciasta, a na wierzchu napisałam i narysowałam czekoladowymi kolorowymi pisakami. Łucja prosiła o piłkę nożną, więc narysowałam jak umiałam 😉

Tagi: , ,