Dziś rozpoczyna się na blogach kampania kostki do pieczenia Kasia. W związku z tym przedstawię Wam w najbliższym czasie kilka wypieków, do których Kasia nadaje się w sam raz. A już dziś zapraszam Was na konkurs z atrakcyjnymi nagrodami od Kasi. Szczegóły na końcu wpisu.

Nie lubię słodkich sklepowych mazurków. Akceptuję tylko wypieki, które są bardziej aromatyczne niż słodkie. Dlatego mój mazurek ma lukier mocno zakrapiany sokiem z limonki (jeśli nie chcesz takiego kwaskowego smaku w swoim mazurku, zastąp część lub cały sok z limonki wodą i pomiń skórkę z limonki). Dla mnie to bardzo apetyczny wierzch. A pod spodem ciasto kruche wzbogacone żurawiną i migdałami oraz dżem (malinowy mojej Mamy jest najlepszy) zmieszany ze skórką pomarańczową. Przy okazji odkryłam sposób na wykorzystanie skórki, która poleżała trochę w lodówce w otworzonym pojemniku i była dość wysuszona. Cały mazurek jest dość bogaty w smaku, choć jednocześnie całkiem prosty i szybki do wykonania 🙂

Mazurek malinowo-limonkowy

Mazurek malinowo-limonkowy

Piekłam w formie 15 x 22 cm, która okazała się za mała. Wydaje mi się, że cieńszy placek upiekłby się lepiej.

Ciasto:

  • 1,5 szkl (200 g) mąki
  • 170 g kostki do pieczenia Kasia + odrobina do wysmarowania formy
  • 1/3 szkl cukru
  • jajko
  • 10 g żurawiny suszonej
  • 10 g migdałów bez skórki
  • mała szczypta soli

Nadzienie:

  • 3-4 łyżeczki dżemu malinowego (może być również wiśniowy, śliwkowy itp)
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • łyżka dużych płatków kokosowych

Lukier:

  • pół szkl cukru pudru
  • sok z połowy limonki lub 1-2 łyżki wody
  • ew. skórka otarta z połowy limonki

Najpierw przygotuj ciasto. Migdały i żurawinę zmiksuj dość drobno w malakserze. Dodaj pokrojoną na kawałki Kasię, jajko, cukier i zmiksuj na średnich obrotach. Dodaj mąkę i sól, zmiksuj krótko. Około 1/4 ilości ciasta odłóż na kratkę, a resztę rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej margaryną formy. Moje ciasto wyszło bardzo miękkie i musiałam sporo podsypywać mąką, żeby dało się rozwałkować. Z pozostałego ciasta uformuj ruloniki i ułóż kratkę. Piecz w 190ºC przez 10-20 minut (aż ciasto będzie upieczone, ale jasne).

Dżem wymieszaj ze skórką pomarańczową i nałóż do otworów kratki. Na wierzchu ułóż płatki kokosowe. Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

Na lukier wymieszaj cukier ze skórką i sokiem z limonki. Lukier powinien być dość gęsty, żeby nie spłynął na dżem, bo wtedy mazurek straci swoje kolory. Możesz wykonać test wylewając odrobinę lukru na spodeczek. Jeśli masa rozpłynie się na boki, to dodaj więcej cukru pudru. Lukrem polewaj tylko paski kratki, omijając dżem.

Jeśli masz Thermomix:

Zmiksuj migdały i żurawinę – czas 20 s, obr. 9. Dodaj Kasię pokrojoną na kawałki, jako i cukier i zmiksuj – czas  10 s, obr. 4. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj ponownie – czas 15 s, obr. 3,5. Dalej postępuj zgodnie z opisem wyżej: ułóż ciasto w formie, upiecz, nałóż nadzienie i polej lukrem.

Mazurek malinowo-limonkowy

Zapraszam na konkurs z Kasią

Serdecznie zapraszam wszystkich na konkurs z nagrodami od producenta Kasi. A nagrody na pewno Wam się przydadzą – są to:

– pojemnik na ciasto z łopatką, marki Guzzini (nagroda za pierwsze miejsce)

Guzzini pojemnik na ciasto z łopatką

– czerwony pojemnik na ciastka (nagroda za drugie i trzecie miejsce)

Guzzini czerwony pojemnik na ciastka

Zasady konkursu:

Zasady są jak zwykle proste: wystarczy przesłać na mój adres, ola.cruz@2smaki.pl, przepis na świąteczny wypiek z kostką do pieczenia Kasia. Można też wstawiać przepisy w komentarzach do tego wpisu. Fotografie wypieków mile widziane, ale nie są konieczne do udziału w konkursie. Na Wasze przepisy czekam do 29 kwietnia 2011 roku. Wyniki konkursu, wraz ze zwycięskimi przepisami, ogłoszę 1 maja.

Ps. Można przesłać więcej niż jeden przepis, ale nie przesadzajcie z ilością – bardziej docenię jeden świetny przepis niż kilka średnich.

Wpis sponsorowany
Tagi: , , , , , , ,