Bardzo prosty wypiek, który może być wspaniałą ozdobą świątecznego stołu. Ciasto francuskie jest dość łatwe do wałkowania, krojenia i formowania. Przełożone masą makową tworzy ładną i smaczną kompozycję, która na pewno zachwyci gości.

Okrawki z ciasta francuskiego polecam wykorzystać do wykonania zielonej cukrowej choinki, która na pewno spodoba się dzieciom.

Makowa choinka

Makowa choinka

  • ciasto francuskie XXL (375 g; 50×25 cm)
  • 100 g masy makowej, domowej lub z puszki
  • ew. pół białka

Białko ubij na sztywno. Masę makową przełóż do miski, dodaj trochę piany i wymieszaj. Następnie dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Ciasto francuskie oprósz delikatnie mąką i lekko rozwałkuj. Mój płat ciasta po rozwałkowaniu miał wymiary 54 cm na 31 cm. Znowu delikatnie oprósz ciasto mąką i złóż na pół. Nożykiem naszkicuj na cieście choinkę, a następnie wytnij. Nie nacinaj jeszcze gałęzi choinki. Najłatwiej jest kroić ciasto okrągłym nożykiem do pizzy. Z odciętych kawałków ciasta wykonaj proste ciasteczka posypane na przykład cukrem lub solą i kminkiem. Możesz też zrobić dodatkowe choinki cukrowe.

Na blasze wyłożonej papierem do wypieków ułóż jeden płat w kształcie choinki. Na nim rozsmaruj masę makową i ułóż drugi płat ciasta. Naszkicuj przez środek choinki pień i natnij gałęzie choinki, czyli pasy o szerokości około 1 cm. Każdy pas skręcaj tyle razy, na ile pozwoli jego długość.

Piecz w 200°C przez 15-20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Pozostaw choinkę do całkowitego wystudzenia, a następnie możesz ją ostrożnie przenieść na tacę lub duży talerz. Pamiętaj aby raczej odklejać papier od choinki, nie choinkę od papieru.

Makowa choinka 1Makowa choinka 2Makowa choinka 3Makowa choinka 4Makowa choinkaMakowa choinka 0000

Tagi: , , ,