Takie właśnie cudo mi się marzyło ostatnio. Miałam wielką chęć na śliwki w jakimś cieście, najlepiej czekoladowym. Przepis sam wpadł mi w ręce, zanim zaczęłam szukać, za co dziękuję Ewelinie 🙂

Zapraszam Was na karmelizowane śliwki, delikatnie doprawione cynamonem, pieczone pod czekoladową kruszonką. Na pewno właśnie tego potrzebujecie w deszczowy, wietrzny dzień.

Czekoladowe crumble ze śliwkami

Czekoladowe crumble ze śliwkami

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao (następnym razem dam jedną)
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g cukru
  • łyżka ziaren (słonecznik, siemię lniane, sezam)

Nadzienie:

  • 500 g śliwek
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • szczypta cynamonu

Kruszonka. Wymieszaj palcami wszystkie składniki. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełóż ją do pojemnika i wstaw do lodówki.

Nadzienie. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyrzuć pestki. Do rondelka włóż masło, cukier, cynamon i gotuj na małym ogniu aż powstanie sos toffi. Dodaj śliwki i gotuj przez kilka minut, aż zmiękną. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, a na wierzchu posyp kruszonką. Piecz w 180°C przez 25-30 minut.

Czekoladowe crumble ze śliwkami 1Czekoladowe crumble ze śliwkami 2Czekoladowe crumble ze śliwkami 3

Czekoladowe crumble ze śliwkami

Tagi: , , ,