Zapraszam na soczyste ciasto owocowe z truskawkami i rabarbarem. Truskawki o tej porze roku są słodkie i soczyste, rabarbar ugotowałam w soku z pomarańczy, z dodatkiem cukru. Dla kontrastu pomiędzy warstwami owocowymi znalazła się aksamitna warstwa jogurtowa. To ciasto jest idealne na gorące dni.

Zobacz wszystkie moje przepisy z truskawkami i z rabarbarem.

Ciasto z owocami na zimno

Ciasto z truskawkami i rabarbarem na zimno

  • pół kg rabarbaru
  • pomarańcza
  • 100 g cukru
  • pół kg truskawek
  • szklanka jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru brązowego
  • 3 łyżeczki żelatyny

Rabarbar pokrój na kawałki długości 2 cm. Zalej sokiem z połowy pomarańczy, dodaj cukier, zagotuj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sok odparuje i zgęstnieje. Łyżeczkę żelatyny zalej 2 łyżkami zimnej wody, zamieszaj i odczekaj minutę, aż żelatyna napęcznieje. Dolej 50 ml wrzącej wody i dokładnie wymieszaj. Połącz żelatynę z kompotem rabarbarowym i przełóż do prostokątnej lub okrągłej formy. Wstaw do lodówki aby masa szybko stężała.

Jogurt zmiksuj z cukrem. Dodaj łyżeczkę żelatyny przygotowaną jak poprzednio, najpierw w zimnej, a następnie w gorącej wodzie. Zmiksuj jogurt z wystudzoną żelatyną i przełóż na zastygniętą warstwę rabarbarową. Wstaw do lodówki.

Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój na ćwiartki. Zalej sokiem z pozostałej połowy pomarańczy. Wymieszaj i odstaw na parę minut. W tym czasie przygotuj ostatnią porcję żelatyny i wymieszaj ją z truskawkami. Przełóż na zastygniętą warstwę jogurtową i wstaw do lodówki.

Ciasto z owocami na zimno

Tagi: , , , ,