Jesienią warto przynajmniej raz upiec ciasto ze śliwkami. Jeśli zdecydujecie się na ciasto z tego przepisu, to pewnie upieczecie je znowu. Jeszcze w tym sezonie 🙂 Śliwki idealnie się upiekły, nie wysuszyły, ale lekko odparowały, dzięki czemu ich smak jest bardzo intensywny. Ciasto jest miękkie i wilgotne. Najlepiej posypać je cukrem pudrem, co dodatkowo podnosi smak i wygląd ciasta.

Przepis znalazłam u Dorotus, ale zrobiłam po swojemu, to znaczy uprościłam . Jak na razie nie jestem aż tak dobrze zorganizowana, żeby wszystkie składniki wyjąć wcześniej i poczekać aż osiągną temperaturę pokojową. Moje ciasto wyszło świetne, więc nie czuję potrzeby czekania z pracą, z nadzieją, że ciasto wyjdzie jeszcze lepsze 😉 Poza tym ostatnio nie mam w domu zwykłego oleju i wszystko smażę na oliwie. Co wtedy wlać do ciasta? Sprawdźcie przepis poniżej.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

[Piekłam w dużej formie, 25 x 35 cm;
 można w mniejszej - ciasto będzie wyższe]
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (nie miałam dałam więcej sody – ciasto pięknie wyrosło, ale trochę czuć posmak sody, więc nie każdemu będzie to odpowiadało)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 50 g płynnego miodu – miałam skrystalizowany, rozpuściłam w ciepłej, nie gorącej wodzie
  • 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju palmowego (nadaje piękny kolor) lub słonecznikowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • cukier puder, do oprószenia
  • 1 kg śliwek

Jeśli Twój miód nie jest płynny, to nałóż odmierzoną ilość do miseczki i całość wstaw do większej miski z ciepłą, nie gorącą wodą.

Do malaksera wbij jajka, dodaj miód, jogurt, olej i oliwę. Na wierzch dosyp suche składniki i wszystko zmiksuj krótko na małych obrotach.

Blachę wyłóż papierem do wypieków. Wylej ciasto, wyrównaj. Na wierzchu układaj śliwki, przecięte na pół, rozcięciem do góry.

Piecz w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do „suchego patyczka”. Lekko przestudzone ciasto posyp przez sitko cukrem pudrem.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami

Tagi: , , , , , ,