Ja również zdecydowałam się przetestować nową patelnię ceramiczną Delimano, Dry Cooker. Na razie jestem bardzo mile zaskoczona. Najbardziej w opisie tego naczynia zaintrygowało mnie, że można w nim piec ciasta. Sprawdziłam i dziś przedstawiam efekt mojej próby 🙂 Ciasto gotowane na tej patelni jest wyjątkowo wilgotne, delikatne i puszyste. A jeśli chodzi o smak… Połączenie kawy i kakao nie każdemu odpowiada. Ja osobiście lubię je bardzo i ciasto mi smakuje. Daktyle są słodkim i wilgotnym przerywnikiem, bo samo ciasto, chyba za sprawą kawy, wcale takie słodkie się nie wydaje.

Chciałam przyspieszyć pieczenie i na początku dałam średni ogień zamiast małego. Ciasto za bardzo przypiekło się od spodu. Jednak, mimo to, wystarczyło potem patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i już była idealnie czysta – bez mycia 🙂

Przepis znalazłam na stronie delimano.pl.

Ciasto czekoladowo-kawowe z daktylami i kandyzowanymi gruszkami

Ciasto czekoladowo-kawowe z daktylami i kandyzowanymi gruszkami, gotowane na patelni Delimano

  • 250 ml wrzątku
  • 1 ½ łyżki stołowej kawy rozpuszczalnej
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g daktyli, drylowanych i posiekanych
  • 50 g kandyzowanych gruszek
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • ¾ filiżanki kakao w proszku
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kropla oleju

Patelnię natłuść kroplą oleju i posyp kakao. Do wrzącej wody dodaj kawę, nasiona wanilii i sodę. Dodaj daktyle i gruszki, delikatnie rozgnieć je widelcem i pozostaw do wystygnięcia. Masło utrzyj z brązowym cukrem, aż stanie się puszyste. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek i sól. Dodaj masę maślano-jajeczną oraz daktyle i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż na patelnię Dry Cooker, przykryj i zapiekaj na wolnym ogniu przez 40 minut, do czasu aż drewniany patyczek, wbity w ciasto, po wyjęciu będzie suchy.

Tagi: , , , , , , , , , , ,