To ciasto smakuje obłędnie! Delikatny kruchy spód, ciągnąco-chrupiąca beza i soczyste owoce. Ja nie mogłam się od niego oderwać. Ma też jedną wadę – oprócz tego, że za szybko znika 😉 – bardzo się kruszy przy krojeniu. Jeśli zależy Ci na ładnym pokrojeniu ciasta, zamień w składnikach na kruchy spód jedno żółtko na całe jajko. Jednak wtedy spód nie będzie już taki delikatny dla podniebienia… Każdy może sam zdecydować.

Ciasto kruche z borówką i bezą

Ciasto bardzo kruche, z borówką i bezą

  • 400 g mąki
  • 200 g masła zamrożonego
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie (250 g) borówek

Zamrożone masło pozostaw na parę minut w temperaturze pokojowej, a potem pokrój na kilka mniejszych kawałków i zmiksuj na kawałki takiej (mniej więcej) wielkości jakby były starte na grubych oczkach tarki. Dodaj żółtka, sól, cukier waniliowy i mąkę i ponownie zmiksuj na średnich obrotach, a następnie wyrób ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj śmietanę. Rozwałkuj ciasto na placek grubości około 0,5 cm i ułóż na blasze. Piecz w 180°C przez 15 minut. W tym czasie ubij pianę z białek, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika, rozłóż na nim owoce, a na tym pianę z białek. Piecz jeszcze przez 20 minut w 170°C.

Jeśli masz Thermomix:

Zmiksuj masło pokrojone na kilka kawałków: czas 15 s, obr 5. Dodaj żółtka, sól, cukier waniliowy i mąkę i zmiksuj czas 40s, obr 3,5. Jeśli trzeba dodaj śmietanę i znów zmiksuj Obr 3,5, czas 7 s. Wyjmij ciasto i uformuj z niego kulę. Dalej postępuj wg powyższego przepisu (rozwałkuj, podpiecz itd.)

Tagi: , , , ,