Brownie zawsze kusi! Moje dzieci, zapytane jakie ciasto chcą na swoje urodziny, zwykle mają jedną odpowiedź: brownie. Od teraz mamy jego zdrowszą i lżejszą wersję. Dzieci oczywiście wolą tradycyjną, ale dorosłym brownie z fasoli smakuje bardzo. Jest mniej słodkie, ale nadal smaczne, maziste, a jednocześnie lżejsze od zwykłego. Do tego akceptowalne dla wielu alergików, bo wegańskie i bezglutenowe.

Przepis znalazłam na blogu erVegan i troszkę uprościłam.

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli, wegańskie

[porcja na tortownicę o średnicy 21 cm]
  • puszka lub 1,5 szkl czerwonej fasoli
  • szkl migdałów lub mieszanki migdałów i innych orzechów
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 50 g kakao lub karobu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • pół szkl oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Siemię lniane zalej 9 łyżkami wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia.

Do malaksera włóż migdały i zmiksuj na najwyższych obrotach na mąkę. Dodaj odcedzoną i wypłukaną fasolę, namoczone siemię, kakao, olej, cukier, wanilię i zmiksuj na gładką masę.

Tortownicę nasmaruj lekko tłuszczem i jej dno wyłóż papierem do wypieków. Przełóż ciasto, wyrównując je zwilżonymi dłońmi.

Piecz w 180°C przez 50 minut, na dolnym piętrze piekarnika. Po 30 minutach wierzch ciasta przykryj papierem do wypieków.

Upieczone ciasto ostudź i schłodź w lodówce – wtedy będzie najsmaczniejsze.

Brownie z fasoliBrownie z fasoli

Tagi: , , , ,