Ta babka jest inspirowana kawą z lodami waniliowymi. Mieszają się w niej masa waniliowa z nutą kardamonu i masa kawowa, dosyć wytrawna w smaku. Dlatego zwieńczeniem jest słodka polewa z białej czekolady – moja ulubiona. Oczywiście najlepiej będzie podać do tego wypieku kawę, na przykład ze spienionym mlekiem. Wspaniałe zestawienie.
Kolejne próby pieczenia babki pokazały mi, że aby wyszła wilgotna i puszysta, trzeba ją piec w niższej temperaturze, czyli około 160 stopni.

Ten przepis prezentuję w ramach wielkanocnej kampanii marki KAMIS.

Babka waniliowo-kawowa

Babka waniliowo-kawowa z polewą z białej czekolady

Ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki soli
  • 200 g masła
  • szkl cukru
  • 2 łyżki cukru Kamis Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
  • 4 jajka
  • szkl mleka
  • 1/4 szkl bardzo mocnej kawy (u mnie z 3 łyżek kawy rozpuszczalnej)

Polewa

  • 100 g białej czekolady
  • 30 g masła

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Pomoże to babce nie popękać przy pieczeniu.

Ciasto. Jeszcze ciepłą kawę wymieszaj z jedną łyżką cukru waniliowego. Do średniej miski przesiej mąkę, proszek, sodę i sól. Masło zmiksuj z cukrem i pozostałą łyżką cukru waniliowego na puszystą jasną masę. Miksując na niskich obrotach  dodawaj po jednym jajku, a następnie na zmianę trochę mąki i trochę mleka, aż do wyczerpania składników.
Formę na babkę z kominem wysmaruj masłem i wysyp mąką. Silikonowej formy nie trzeba smarować ani wysypywać, ale ja na wszelki wypadek smaruję. Do formy wlej 2/3 ciasta.
Do pozostałego ciasta dodaj przestudzoną kawę i zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Wlej masę kawową do formy i zamieszaj ciasto długą drewnianą wykałaczką, aby powstały w cieście mazaje.
Babkę piecz przez godzinę w 160°C.

Uwaga: Pierwszą babkę upiekłam w 180 stopniach. Popękała, znowu urosła i musiałam ją piec około półtorej godziny. Wyszła dość sucha. Odradzam więc pieczenie w tak wysokiej temperaturze, mimo że niektóre przepisy tak właśnie podają. W internecie znalazłam też informację, że dobrze jest dodać łyżkę soku z cytryny.

Polewa. W niewielkim garnku zagotuj wodę. Na garnku postaw miskę z połamaną czekoladą i masłem. Dno miski nie powinno dotykać do wody. Trzymaj garnek na malutkim ogniu i mieszaj zawartość miski, aż powstanie gładka masa. Ciepłą masą polej przestudzone ciasto.

Tagi: , , , , ,