Rzeżucha na Wielkanoc musi być 🙂 Jest smaczna, jej młode listki przywołują wiosnę i można na niej ustawić baranka 🙂 Jej uprawa jest bardzo łatwa, a czasu potrzebuje niewiele, tylko kilka dni.

Zajrzyj też do przepisów wykorzystujących rzeżuchę.

Rzeżucha

Rzeżucha

  • nasiona rzeżuchy – jedno opakowanie
  • duża podstawka pod doniczkę
  • miska lub pojemnik plastikowy
  • wata, najlepiej bawełna 100%

Nasiona rzeżuchy wsyp do szklanki i zalej zimną wodą, do połowy wysokości. Pozostaw na jeden dzień. Na podstawce ułóż miseczkę lub pojemnik do góry dnem. Na pojemniku rozłóż warstwę waty. Wylej nasiona z wodą na watę, starając się równomiernie rozprowadzić nasiona po całej powierzchni waty. Całość ustaw w ciepłym, ale nie gorącym miejscu. Kiedy nasionka wykiełkują, przestaw podstawkę z rzeżuchą na parapet, aby mogło na nią świecić słońce. Podlewaj codziennie. Ewentualny nadmiar wody możesz wylać. Po kilku dniach rzeżucha będzie miała około 5 cm wysokości. Jest wtedy gotowa do zjedzenia lub postawienia na stół, jako ozdoba.

Tagi: ,