Ciastka owsiane idealne dla dzieci. Nie znajdziecie w nich wyraźnie wyczuwalnych płatków owsianych, które niektórym mogą przeszkadzać. Za to są tu znacznie delikatniejsze otręby, które dzieci – i nie tylko dzieci – o wiele łatwiej akceptują. Poza tym ciastka zawierają typowe dodatki, czyli orzechy i rodzynki. Taka klasyka jest najpewniejsza. Za to w przyszłości chętnie wypróbuję ciastka z ziarnami słonecznika lub moimi ulubionymi daktylami.
Za przepis dziękuję Agnieszce z klubu sportowego.
Ciastka owsiane
[porcja na 2-3 duże blachy piekarnikowe]
- 200 g otrąb owsianych
- 160 g cukru, najlepiej brązowego
- 200 g mąki
- 4 łyżki rodzynek
- 4 łyżki orzechów laskowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g masła
- szczypta soli
Masło roztop w rondelku, na niewielkim ogniu. Jajka zmiksuj.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj przestudzone masło i jajka.
Na blachę wyłożoną papierem do wypieków nakładaj po łyżce masy i lekko spłaszczaj. Pamiętaj o zachowaniu dużych odstępów między ciastkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.
Piecz w 180°C przez 20-25 minut.
Uwaga. Rozmieściłam całe ciasto w porcjach na dwóch blachach. Jednak ciastka tak bardzo urosły, że się posklejały. Dlatego polecam zachowanie większych odstępów i rozłożenie tej porcji ciasta na 3 blachy.
Tagi: cukier trzcinowy, dla zdrowia, jajka, orzechy laskowe, otręby owsiane, rodzynki
Jola – jadłam i musisz pokazać je Olkowi 🙂
Uwielbiam ciastka owsiane; )
Ja też uwielbiam 🙂 Wypróbuj koniecznie ten przepis, bo ciastka wychodzą bardzo kruche i delikatne 🙂
Szybkie ciastko na weekend – mniam 🙂 Podpowiem żonie czego na zapas na tydzień chcę do pracy 😉
Airweheel, daj znać jak smakowały ciasteczka 🙂